Příprava čajů

Pro všechny čaje z naší nabídky

 

Všechny čaje z naší nabídky je možné připravit způsobem gong-fu cha. Zkratkovitě tedy více listí, malý objem, krátká doba louhování a více nálevů. Čaje vydrží 3-5 zalití podle tipu a množství. Doporučujeme použít konvičku cca 0,15-0,2l. Dávkování čaje potom 5-7 g. Zalíváme vodou o teplotě 90-100°C a slíváme za 20s první nálev a při každém dalším dobu prodlužujeme. Většina našich čajů není náchylná k nepříjemnému přelouhování a tak doporučujeme upravovat jednotlivé parametry a připravit si čaj dle vašich představ.

 

 

 

Čaje je také samozřejmě možné připravit na 1 nebo více nálevů do konve většího objemu. Například 0,5 l, 5-7 g, 100°C, 5-8 min, 1 nálev. Nebo 0,5 l, 8-10 g, 100°C, 5 min, 2 nálevy.

 

 

 

U přípravy gong-fu cha, popřípadě nálevů ve větším objemu je možné vyzkoušet mírné chlazení vody před zalitím prvních nálevů. Dojde tak k poměrně výrazné změně v jejich chuťovém spektru. U většiny našich gruzínských čajů se projeví patrnější sladkost někdy přecházející až do tónů nugátu. Celkově se ale chuťové spektrum o něco oploští. Bezesporu je ale zajímavé jednotlivé parametry přípravy měnit a pozorovat výsledky.

 

 Další tipy na přípravu pro některé čaje

 

Obvyklým způsobem přípravy využívaným v Gruzii je připravení silnějšího koncentrovanějšího čaje a jeho následné ředění v šálku. Do jedné konve (nebo termosky) připravíme horkou vodu. Ve druhé konvi čaj. Např. 0,5 - 1 l, 5-12 g, 100°C. Čaj můžeme nechat louhovat podle chuti, klidně až do jeho dopití. Do šálku začínáme nalévat zhruba po 5 minutách louhování a naléváme tak třetinu až polovinu. Zbylý objem šálku doléváme připravenou horkou vodou. V Gruzii je také běžné takto připravený čaj sladit.

 

Často připravujeme gruzínské červené čaje i velmi prostou metodou. Tou je jedno zalití ve větším objemu. Obvykle využíváme šálku misky nebo chawanu o objemu minimálně 0,3 l. Vložíme 3-5 g čaje, zalijeme (horkou vodou pro většinu čajů) a usrkáváme, jakmile je teplota a koncentrace nálevu přijatelná. Tuto metodu je možné také použít u většiny dalších čajů.

 

Zpět do obchodu