Mt. Kenya Black je čaj britského stylu. Je směřován k čirému nálevu, výrazné chuti i vůni. Sběr listu je ruční. Další produkce je pak klasická, z hlediska označení jde o OP1 - tedy sortu celých lístků.
Prostředí - zahrady se nachází vysoko na svazích nejvyšší hory Keni - Mt. Kenya. Čaj se pěstuje v rozmezích 2000- 2400 m.n.m., což z něj činí velikána i mezi vysokohorskými čaji, jsou totiž jedny z nejvýš položených na světě. Mount Kenya je vulkanického původu, půda je hodně mineralizovaná a proto se dobře hodí pro pěstování čaje a dává mu výraznou chuť. Na zahrady navazuje národní rezervace, takže okolí je ekologicky příznivé. A má to svůj poetickou rovinu. Čajovníky kopírují cca v metrové výšce svah a najednou “naráží” do přílivové vlny pralesa s cca 40-50 metrovými velikány, ze kterých vylétávají hejna ptáků a motýlů.
Produkce - vybral jsem si tuto zahradu, protože je obhospodařována družstvem složených z malých pěstitelů (small holders). Jedná se o velké družstvo (přes 4000 družstevníků), což mu dává ekonomickou sílu a umožňuje vytvářet např. sociální programy, vést vlastní školy a poskytovat lékařskou péči. Získaný kapitál není vyvedený ven, ale vrací se zpátky do komunity. Převážné zastoupení má kmen Kikujů, na rozdíl od ostatních produkcí je tady pestrost a na produkci pracují i členové jiných kmenů bez omezení.
Družstvo je členem rainforest alliance - což znamená, že se zavázalo nevykupovat dřevo z pralesa (čaj se suší pomocí pálení dřeva), ale dedikovalo část svých pozemků k pěstování dřevin na podpal.
Příprava
Čaj si nejčastěji připravuji na jeden hutný nálev. Do 500ml vroucí vody dám 6 gramů čaje a nechám 3-4 minuty luhovat. Hutný černý čaj je pak ideálním doprovodem k těžším jídlům, ale obstojí i sám o sobě. Místní kmeny si tento čaj připravují s mlékem a oslazený, takže čaj je spíše nutričním nápojem.
Kategorie: | Keňské |
---|---|
Hmotnost: | 0.05 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.