Imenti Double Tippy 2024

Místo: Kenya, Mt. Kenya, Imenti
Období sběru: leden 2024
Typ čaje: červený (černý)
Zpracování: sběr ruční, mechanické zpracování
Množství: 50g

250 Kč

Kvalitní černý čaj s výrazným podílem zlatých tipsů. Vzhled překvapí kontrastem mezi výraznou barvou tipsů a černým listem. Struktura chuti se opírá o hutný základ oříšků, třísloviny jdou do čokoládových slupek a dřevin, přičemž tipsy dokreslují květnatými tóny komplexní chuť tohoto zajímavého čaje. Nálev je čirý a rudý. Vůně čokoládově ovocná.

Produkce

Tento čaj je výsledkem experimentů inovátorské Zahrady Imenti. Opírá se o tradiční zpracování technikou černého čaje na OP1, plus je poté obohacen o další podíl tipsů. Ručně sbíraný čaj je zrpracován ortodoxní britskou technikou a poté roztříděn podle kvality. Přičemž OP1 je řazena jako nejlepší a zároveň nejdražší. Poté je do něj domíchána várka složená pouze z tipsů získaných tříděním dalších čajů ze stejného kultivaru.   

Umění je namíchat čaje tak, aby měli vyváženou chuť, čaj neztratil na hutnosti a zároveň byl chuťově zakulacený.

 

Zahrada 

Zahrady Imenti se nachází na východních svazích sopky Mt. Kenya ve výšce 1800-2200mnm, což z její produkce dělá vysokohorský čaj. Rudá půda sopečného původu je bohatá na potřebné minerály. Okolní prostředí je čisté. Nad zahradami není další zemědělská produkce. Zahrady jsou prakticky u rovníku (0,2 stupně jižně od rovníku), což zajišťuje ideální světelné podmínky.  

 

Produkce
Imenti se honosí značkou Fair trade a usiluje o Rainforest alliace. V Imenti loni vysadili na svých pozemcích cca 45000 eukalyptů, aby se zbavili závislosti na dovozu dřeva - které je občas získáváno z deštných pralesů. Čaj se suší topením dřeva. 
Vybral jsem si tuto zahradu, protože je obhospodařována družstvem složených z malých pěstitelů (small holders). Jedná se o velké družstvo (přes 5100 družstevníků), což mu dává ekonomickou sílu a umožňuje vytvářet např. sociální programy, vést vlastní školy a poskytovat lékařskou péči. Získaný kapitál není vyvedený ven, ale vrací se zpátky do komunity. Převážné zastoupení má kmen Kikujů, na rozdíl od ostatních produkcí je tady pestrost a na produkci pracují i členové jiných kmenů bez omezení. 

 

Příprava

Místní si z tohoto čaje připravují hutný nutriční nápoj. Na půl litru vroucí vody dávají cca 20-30g listu a luhují 5 minut. Poté doplní 0,5l plnotučného mléka svařeným s 100g cukru. Druhá varianta je příprava přímo v mléku, kdy 30g čaje v 1l mléka cca 5 minut vaří. Poté dodají cukr a koření - kardamon, skořici, pepř.   

Já ovšem oceňuji přípravu jemnou, cca 8g čaje zalévám vroucí vodou (0,5l) na 3 minuty. Případně si dělám čaj na více nálevů, kdy objevuji krásu jeho proměny od ovoce do hutnosti dřevin. V tom případě používám 4g čaje na 150ml 100C vody na cca 0,5 minuty. Opakuji minimálně čtyřikrát.

Kategorie: Keňské

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu