Ruční černý čaj ze Zahrady je nejlepší černý čaj, co jsme letos vytvořili. 27.5. jsme nasbírali zelený list z naší Zahrady, kde pěstujeme čaj organicky. Kolem třetí odpoledne jsme jej rozprostřeli pro zavadnutí. Poté, co zavadlý list měl příjemnou vůni lehce pomačkaného citrónu a zralého banánu, jsme list začali zpracovávat rolováním. To probíhalo 28.5. od cca 13 do 20 hodiny večerní. Rolovali jsme ručně (v lavorech a na stole) a střídali jsme se v 6-8 lidech. Každý z nás zvládl cca 0,8 - 1kg zavadlého listu za hodinu. Tedy tentokrát na 1kg finálního čaje, jsme potřebovali 5 člověkohodin rolování. Fermentační místnost jsem večer vylil vodou (stěny i podlahu), abych zvýšil vzdušnou vlhkost a listí jsme v dřevěných bednách nechali oxidovat. Oxidaci jsem přerušil, když vůně listu začala být ostře citrusově ovocná s nasládlým podkresem. To bylo kolem 15 hodiny následujícího dne. Dal jsem list ven na slunce na zastavení oxidace a první fázi sušení. Rozprostřel jsem list pod střechou k dosušení.
Archivováno ve suchém skladu.
Vyrobeno cca 4kg.
Chuť: ovocná, dřevitá, medová - už vykukují zajímavé tóny staření v archivu.
Nálev: vzácné dřeviny
Čaj doporučujeme pro více nálevovou přípravu - tedy pro hru chutí.
Kategorie: | Gruzínské |
---|
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.